Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

Beno Berghammer (Big Ben): Sedlák nevyhodí nic, co by se mu mohlo hodit.

úterý 29. září 2015

Slováci spotrebujú výrazne menej mäsa.

Obyvateľom Slovenska sa za posledných dvadsať rokov zmenili chúťky. Jedia menej mäsa, zemiakov a chleba. Naopak, zvýšila sa spotreba syrov a cestovín.

"Teľaciny Slováci síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa znížila o tretinu a v porovnaní s rokom 1994 až o 70 %," uviedla analytička banky Jana Glasová.Podľa jej slov za to zrejme môžu vyššie ceny, či vyššia spotreba hydiny a rýb."Konzumácia mäsa sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za uplynulých 20 rokov až o štvrtinu," doplnila Glasová s tým, že aj spotreba hydiny bola vlani výrazne menšia ako pred 10 rokmi, ale zároveň o pätinu vyššia ako v roku 1994.

Mäso na tanieroch vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá i ryby. Napríklad spotreba rýb sa za posledné dve dekády zvýšila až o 44 %. Od roku 1994 klesla o polovicu aj spotreba pečiva, zemiakov o viac než tretinu a spotreba chleba sa znížila až o štvrtinu. Tieto tradičné prílohy podľa analýzy nahradili najmä cestoviny.

"Ľudia ich jedia až o 80 % viac ako pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi ľudia konzumujú aj rôzne druhy trvanlivého pečiva," skonštatovala Glasová.

Za posledné dve dekády pritom výrazne vzrástla spotreba medu a kávy. Spotreba medu sa zvýšila o 140 %.


"Medom ľudia začali nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi. Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila, o vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba vína," vymenovala Glasová.Samostatnou kategóriou sú podľa nej mliečne výrobky."Oveľa viac ľuďom zachutili syry, ktorých zjedia o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale pijú výrazne menej mlieka," dodala Glasová.

Žádné komentáře:

Okomentovat