Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

Beno Berghammer (Big Ben): Sedlák nevyhodí nic, co by se mu mohlo hodit.

pondělí 10. listopadu 2014

Kolik se snědlo v roce 1989 a kolik se sní dnes.

Jídelníček obyvatel České republiky se od roku 1989 změnil. Jedí méně masa, chleba či brambor, naopak více zeleniny, rýže, bílého pečiva, ale také sladkostí. Lidé pijí také více nealkoholických nápojů i alkoholu než před 25 lety. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Přestože lidé jedí relativně zdravěji než dříve, za obezitou, které přibývá především u děti, stojí hlavně nedostatek pohybu, míní odborníci.

Zatímco v roce sametové revoluce byla spotřeba masa v Česku historicky nejvyšší a přesahovala 97 kilogramů na osobu ročně, od té doby klesá a v roce 2012 dosahovala již jen 77,4 kilogramu. Zejména kvůli růstu jeho ceny, ale také náročnější domácí přípravě se výrazně snížila spotřeba hovězího ze 30 kilogramů na pouhých osm kilogramů ročně. 
Obyvatelé Čech, Moravy a Slezska pili před 25 lety výrazně více mléka než dnes. Takřka o třetinu méně dnes jedí vajec. Takřka o polovinu od roku 1989 klesla spotřeba másla, lidé jedí také méně sádla. Brambor jedí lidé stále méně.
Roční spotřeba ovoce vzrostla z předlistopadových 70 kg na předloňských 75 kg, v posledních letech přitom klesá. Klesá spotřeba tradiční zeleniny zelí, ale vzrůstá spotřeba rajčat, paprik a melounů.
Lidé díky velkému nárůstu nabídky pijí výrazně více nealkoholických nápojů než v roce 1989, Vyšší je také spotřeba alkoholických nápojů, lidé pijí více lihovin a vína než před 25 lety. Piva, označovaného za tekutý chléb českého národa, ročně obyvatelé ČR vypijí zhruba o 2,5 litru na hlavu méně než před změnou režimu. Již několik let jeho spotřeba v ČR klesá, přesto je s téměř 150 litry nejvyšší na světě.
Spotřeba potravin v ČR byla, je a bude silně ovlivněna klimatickými podmínkami i polohou naší země a nutností dovozů některých potravin. Na spotřebě jednotlivých druhů potravin se promítá změna stravovacích zvyklostí ovlivněná turistickým ruchem a počtem cizinců v naší populaci. Největší vliv na spotřebu potravin mají ceny potravin dané růstem cen energií, osiv, krmiv, hnojiv, přípravků na ošetřování zvířat a rostlin, vysokou marží obchodních řetězců a koupěschopností obyvatelstva. 

Spotřeba vybraných druhů potravin v letech 1989 a 2014 (na osobu a rok)
PotravinaRok 1989Rok 2014
maso celkem97,4 kg77,4 kg
vejce336 ks245 ks
ovoce mírného pásma53,6 kg43,4 kg



zelenina68,7 kg77,8 kg
těstoviny3,1 kg7,1 kg
rýže3,9 kg5,2 kg
brambory82,8 kg68,6 kg



pivo151 l148,6 l

Žádné komentáře:

Okomentovat