V Německu si po
vyslovení slova Wiesenhof každý představí drůbež.
Hodně drůbeže. Wiesenhof, lépe řečeno mateřská společnost PHW, je
největším výrobcem drůbeže v Německu. Ale nyní společnost PHW z Visbeku v kraji Vechta jedním okem hledí zcela odlišným směrem. PHW vstupuje do vývoje uměle
vyráběného masa.
Společnost PHW
získala menšinový podíl v izraelské společnosti Supermeat, uvedl generální
ředitel PHW Peter Wesjohann. "Naši angažovanost vidíme jako strategické
partnerství," řekl. Předpokládá, že za několik let přijde poptávka po
uměle vyrobeném masu. Vyrábí se tak, že se v laboratoři napodobují zvířecí svalové
buňky, až se vytvoří hmota podobná masu.
Tyto experimenty
nejsou zcela nové, první hamburger vyrobený z umělého masa byl představen před
pěti lety. Nicméně podle studie Institutu
pro technologie (KIT) je výroba laboratorního masa stále složitá a možná
pouze v malém množství. Přesto, vědci zjistili, že v budoucnu takzvané
Vitromaso může s ohledem na růst světové populace, změny klimatu a ochranu
zvířat vyřešit problémy lidské výživy.
Izraelský výrobce
předpokládá, že do tří let může do restaurací dodávat první generaci uměle
vyrobeného masa. „V dalších 2 až 5 let by výroba umělého masa mohla být na
takové výši, že bylo dodáváno do supermarketů a potravinářských obchodů .
Přesný podíl PHW v
izraelské společnosti je zatím tajný.
Žádné komentáře:
Okomentovat