Luskoviny
bývaly v minulosti nezbytnou plodinou v každém dobrém osevním postupu. Patřily
k základním potravinám a krmivům. To že motýlokvěté plodiny mají vliv na
zlepšování půdní úrodnosti poznal každý, kdo je pěstoval.
Ještě počátkem
devadesátých let se v ČR luskoviny pěstovaly na více než 100.000 ha. Jejich
sledování se provádí už od roku 1962, kdy byl v Šumperku zřízen Výzkumný ústav
specializující se na pěstování luskovin.
Dnes je jeho název Agritec, výzkum, šlechtění služby s.r.o. Činnost
ústavu však české ministerstvo zemědělství nepodporuje tak, aby mohly být
řešeny připravené projekty.
Odborníci ze
Šumperku jsou nyní znepokojeni tím, že se pěstování luskovin v ČR snížilo na
necelých 17.000 ha. Nejvíc se pěstuje hrách. Ve světě se nejvíc pěstuje fazol,
hrách, lupina, cizrna, čočka a bob. Statistiky zkresluje zařazení sóji mezi
olejniny. Její výměra v ČR je zanedbatelná. Naopak v Polsku jsou plochy luskovin rozšiřovány.
Žádné komentáře:
Okomentovat