Dijonská hořčice ještě donedávna nesměla chybět na dveřích žádné lednice ve Francii. Této potravinové přísady každý Francouz průměrně spotřeboval 1 kg za rok. V roce 1922 Dijonská hořčice chybí v domácnostech i v regálech francouzských supermarketů. Ve francouzských mediích se objevují různé návody, čím hořčici nahradit. Dijonská hořčice chybí i v českých obchodech, pokud nejsou nabízeny české nepříliš povedené náhražky.
Už před rokem 1989 bývala francouzská hořčice v Československu vzácností. Byla k dostání jen v Tuzexu nebo jiných prodejnách s luxusním západním zbožím. Ve Francouzské prodejně v Jindřišské ulici v Praze stávala sklenička 45 korun. Při současném desetinásobném zvýšení cen by ji asi nikdo za 450 korun nekoupil. Tenkrát na ni stály fronty.
Kam letos francouzská hořčice zmizela? Nedávný nedostatek vajec na trhu se vysvětloval ptačí chřipkou. U hořčice je to složitější, neboť důvodem jejího nedostatku je více příčin včetně globální klimatické a politické nestability. Začalo to vloni rekordními teplotami v Kanadě (až 49°C), kdy tepelný stres ovlivnil růst vegetace a produkci potravin.
Dijonská hořčice se vyrábí z hnědých a černých semínek (Brassica juncea a Brassica nigrave) ve francouzském Burgundsku, avšak 80 procent těchto semínek se dováží právě z Kanady. Podle zprávy organizace Agriculture a Agri Food Canada však loňské ničivé sucho způsobilo pokles produkce hořčičných semen o 28 procent, což donutilo výrobce téměř zdvojnásobit své ceny. To však není jediným důvodem nedostatku hořčice na trhu.
Když vypukl na světovém trhu nedostatek francouzské hořčice, začali ji výrobci nahrazovat hořčicí žlutou, která se nejvíc pěstuje v Rusku a na Ukrajině. Po vypuknuti války ustal odtud vývoz hořčičných semen. Dobrá letošní úroda hořčice v ostatních zemích Evropy slibuje, že už o vánocích bude na stolech běžné žluté hořčice dostatek. Kvůli ukrajinské válce však ceny semen $ 2.050 (48.205 Kč) za tunu zůstanou. Pro srovnání v roce 2020 se semeno hořčice prodávalo za $ 880 (20.693 Kč) za tunu.
Dalším z důvodů nedostatku hořčice je požadavek Evropské komise na zákaz používání umělých hnojiv a pesticidů. Spousta konvenčních zemědělců kvůli zákazu hubení škůdců v porostech hořčice ji pěstovat přestalo. Experti hovoří, že současná situace je ideální pro ekologické zemědělce, aby hořčici začali pěstovat, neboť ztráty způsobené škůdci jim bohatě nahradí podpory, které běžně dostávají.
Žádné komentáře:
Okomentovat