V pátek 16. června německý Spolkový sněm povolil označovat vepřové maso vyrobené v dobrých chovatelských podmínkách označovat zvláštní známkou kvality. Zákazník se dozví kde a jak bylo zvíře chováno.
Němečtí zemědělci tento krok politiků vítají, i když ho označují jako první vlaštovku na jaře. Zatím má být znám původ jen čerstvého vepřového masa na trhu, zemědělci však požadují, aby i jinde spotřebitelé věděli zákazníci odkud maso pochází, měli by to vědět i hosté restaurací. Stejným způsobem by mělo být označováno i maso hovězí, skopové, drůbeží a jiné. Rovněž výrobky z masa by měly být označeny známkou o způsobu výroby. Němečtí zemědělci mají obavy, že například uzeniny budou vyráběny z levného masa dovezeného ze zahraničí, například z Jižní Ameriky.
Obchodní řetězce tvrdí, že původ masa dobrovolně samy označují několik let. Od letošního podzimu bude německé vepřové maso dostávat černobílé logo, na kterém bude vždy uveden jeden z pěti způsobu výkrmu prasat (druh stáje, bio, pastva). Řetězce zákon berou na vědomí, ale své původní značení u masa nechají.
Žádné komentáře:
Okomentovat