Obyvateľom Slovenska
sa za posledných dvadsať rokov zmenili chúťky. Jedia menej mäsa, zemiakov a
chleba. Naopak, zvýšila sa spotreba syrov a cestovín.
"Teľaciny
Slováci síce nikdy veľa nejedli, ale oproti obdobiu spred 20 rokov jej spotreba
klesla takmer na nulu. Spotreba hovädziny sa znížila o tretinu a v porovnaní s
rokom 1994 až o 70 %," uviedla analytička banky Jana Glasová.Podľa jej
slov za to zrejme môžu vyššie ceny, či vyššia spotreba hydiny a
rýb."Konzumácia mäsa sa za poslednú dekádu znížila o pätinu a za
uplynulých 20 rokov až o štvrtinu," doplnila Glasová s tým, že aj spotreba
hydiny bola vlani výrazne menšia ako pred 10 rokmi, ale zároveň o pätinu vyššia
ako v roku 1994.
Mäso na tanieroch
vytláčajú cestoviny, zeleninové jedlá i ryby. Napríklad spotreba rýb sa za
posledné dve dekády zvýšila až o 44 %. Od roku 1994 klesla o polovicu aj
spotreba pečiva, zemiakov o viac než tretinu a spotreba chleba sa znížila až o
štvrtinu. Tieto tradičné prílohy podľa analýzy nahradili najmä cestoviny.
"Ľudia ich
jedia až o 80 % viac ako pred 20 rokmi. V oveľa väčšej miere ako kedysi ľudia
konzumujú aj rôzne druhy trvanlivého pečiva," skonštatovala Glasová.
Za posledné dve
dekády pritom výrazne vzrástla spotreba medu a kávy. Spotreba medu sa zvýšila o
140 %.
"Medom ľudia
začali nahrádzať cukor, ktorého konzumujú o desatinu menej ako pred 20 rokmi.
Spotreba kávy sa viac než zdvojnásobila, o vyše polovicu sa zvýšila aj spotreba
vína," vymenovala Glasová.Samostatnou kategóriou sú podľa nej mliečne výrobky."Oveľa
viac ľuďom zachutili syry, ktorých zjedia o 80 % viac ako kedysi. Zároveň ale
pijú výrazne menej mlieka," dodala Glasová.
Žádné komentáře:
Okomentovat