Jako obvykle začínám o počasí. Meteorologové předpovídají
studený únor s velkými srážkami. Spíš je to asi přání provozovatelů lyžařských
areálů. No uvidíme. Radost, že přichází jaro je však také předčasná. Už naši
předkové říkávali, že zima a berňák neodpustí nic. Nic divného by nebyl sníh v
březnu a dubnu.
Objevila se
chřipka. Píší o tom zdravotníci. Možná to tak bude, protože jsem viděl a slyšel
několik lidí s rýmou a kašlem. I v rozšiřování nemocí jsme zřejmě pokročili.
Sotva jsem minulou středu vstoupil do supermarketu, hned jsem zaslechl silně
kašlající ženu, jednu rukou tlačila vozík, druhou střídavě si dávala před ústa,
při zakašlání, a vybírala zboží z regálů. Spíše přebírala. Budu se od ní držet
dál, než si rychle nakoupí to nejnutnější a půjde se domů vykašlat, řekl jsem
si, a namířil na druhou stranu obchodu. Za chvíli jsem opět na kašlající a
smrkající narazil. Vůbec nespěchala, ale důkladně si zboží prohlížela. Nechtěl
jsem se k ní přiblížit a nachytat bacily zblízka, i když je to asi jedno, kde
je nachytám, protože jsou všude, je to pro ně je ideální prostředí k šíření. Na
madlech vozíků je jich prý víc než na záchodovém prkénku. Počkal jsem až zmizí
u pokladny. Zapomněl jsem na ni. Zajel
jsem ještě do druhého supermarketu, a co nevidím, ona bacilonosička, kašlala
tam také. A nejen ona. Při pohledu na
dvě krajní pokladní mi bylo jasné, že se bacilům nevyhnu. Ovázané krky, zarudlé
a uslzené oči. Kolem každé přejde za hodinu stovka lidí. Hygienici poraďte, jak
se nenakazit!
S hygienou v
obchodech je to složité. Pamatuji doby, kdy byl pultový prodej a ke zboží neměl
zákazník přístup. Skoro všechny
potraviny bývaly nebalené. Prodavač měl takové půlkulaté lopatky různé
velikosti. V regálech byly truhly a zásuvky s potravinami. Prodavač nabral
mouku nebo cukr, sůl, hrách, cukroví atd., odnesl k váze a sypal do papírového
sáčku, podle přání zákazníka. Staří kupci uměli z nastříhaných listů papíru
dělat elegantní kornouty. Nebo ukrojil droždí či máslo, tvaroh ,sýr z cihel,
které byly ve vitríně na pultě, případně nalil naběračkou mléko z konve do
zákazníkovi konvičky nebo sklenice. Zákazník tedy neměl možnost na potraviny
prskat, kašlat, ohmatávat je. Jediným bacilonosičem mohl být jen ten prodavač.
Asi jsem se
do toho filozofování nějak zapletl, raději ještě se zmíním o povyku, že
zásluhou podřadných potravin jsme popelnicí Evropy. Konala se o tom konference
obchodu a všech, co s tím mají cos do činění. Účastníci asi byli lidé, kteří se
do normálního obchodu dostanou jen při nějaké kontrole. Takže nestojí ve
frontách u pokladen a jejich zkušenosti a názory musí být odlišné od
zákaznických běžných. Europoslankyně, co prý navštívila supermarket ve Štrasburku,
a nyní v ČR, se divila, jak špatně na tom jsme. Jiný odborník zase spočítal, že
máme největší prodejní plochu na jednoho obyvatele, a ta pořád roste, že nyní
je v plánu dalších 350 obchodních center. Další obhajoval mizerné potraviny
chováním českých zákazníků, kteří drahé nekupují. Ministr zase tvrdil, že vše
se mění k lepšímu, neboť zákazníci čtou etikety a vybírají potraviny kvalitní.
Jiný řečník to doplnil, že levnější potraviny v českých obchodech jdou převážně
na odbyt, ale to neznamená, že jsou nekvalitní a nezdravé.
Nikdo se
nezmínil o obalech. Já myslím, že právě kvůli nim se stává ČR popelnicí Evropy.
Když většina zboží se dováží ze zahraničí, dováží se i obaly papírové, plastové
a skleněné, které zákazníci házejí do popelnic.
Zahradníček Josef
Žádné komentáře:
Okomentovat