Tři měsíce před sklizní vanilky na Madagaskaru začíná na trhu s touto potravinou ve světě nervozita. Z Madagaskaru pochází 80 procent přírodní vanilky, která je ve světě spotřebovaná. Sklízí se jednou ročně, potom se suší a fermentuje.
Přírodního vanilinu je ročně vyrobeno 40 tun, umělého 15.000 tun. Vzhledem k tomu, že v přírodní vanilce je mimo vanilinu okolo 400 dalších příchutí a vůní, nelze ji ničím nahradit. Vzhledem očekávaní nízké úrodě cena přírodní vanilky se cena 1 kg zvýšila z 30 eur na 600 eur.
O vývoji ceny vanilky rozhodne závěr letošního roku, odborníci předpokládají pokles ceny. Přestože do zmrzliny je dáván uměle vyráběný vanilin, jehož cena se nemění, očekává se zvýšení její ceny.
Žádné komentáře:
Okomentovat