Fermentované mléčné nápoje mají dlouhou historii. Jsou záznamy, že mongolská armáda pila alkoholický nápoj z kobylího mléka už ve 13. století. Kočovníci na Kavkaze pili kefír po mnoho století.
V USA se nyní uchytila výroba vodky ze syrovátky, která je považována za odpad při výrobě sýra. Po výrobě 1 kg sýra zbude 9 kg syrovátky. Výrobou vodky ze syrovátky se začala zabývat rodina Todda Kocha v Oregonu, která vlastní už 20 let mléčnou farmu s 20 kravami. Mléko zpracovává ve vlastní mlékárně, v níž v roce 2017 začala vyrábět i vodku s názvem "Cowkohol." Předcházela návštěva Oregonské státní univerzity a spolupráce s profesorem Paulem Hughesem, jenž je specialistou na potravinářství a zabývá se fermentací a destilací syrovátky.
Hughes říká, že výroba vodky z mléka může mlékárnám přinést mnohonásobně vyšší zisk než prodej sýra, jehož cena je v průměru 40 dolarů za pound. Důležité je podle něho ochucení vodky krémovými příchutěmi, což v blízké budoucnosti může být příčinou organizování speciálních soutěží výrobců vodky ze syrovátky.
Žádné komentáře:
Okomentovat