Během roku 2020 ve Švýcarsku ukončilo výrobu mléka 652 závodů. Zůstalo 18.396 zemědělských závodů, které vyrábějí mléko. To je o 3,4 procenta méně než v roce 2019. Důvodem ukončení činnosti jsou nízké výkupní ceny mléka a hlavně nárůst výrobních nákladů. V roce 2010 bylo ve Švýcarsku 26.000 dvorů, které vyráběly mléko. Za 10 let ubylo 7.700 výrobců mléka.
V roce 2020 bylo ve Švýcarsku vyrobeno 3,405.139 tun mléka. To je o 6.000 tun více než v roce 2019. Průměrně jeden závod za rok vyrobil 178.936 kg mléka, což je o 3,6 procent víc než v roce 2019. Zvýšila se výroba sýrů, v roce 2020 bylo dosaženo historického maxima. Vyrobeno bylo 203.791 tun sýrů. To je o 8.766 tun více než v roce 2019. Nejoblíbenějším sýrem je Gruyère AOP (vyrobeno 30.578 tun), následuje Mozzarella (24.116 tun), Emmental AOP (17.218 tun)a speciální švýcarský Raclette (16.843 tun).
Nejvíc mléka vyrábí skupina 17.741 producentů (60,3%) s průměrnou produkcí do 300.000 kg mléka na závod za rok (Celkem 1,986.238 tun). Více než 300.000 kg mléka na závod za rok vyrábí 2.655 (39,7%) producentů (celkem 1,305.468 tun mléka).
Zřejmě v důsledku koronové pandemie se ve Švýcarsku zvýšila spotřeba mléka. Prodej mléka se zvýšil o 4,3%, jogurtů o 4,7%, mléčných nápojů o 5,6%. Spotřeba sýrů klesla o 3,3%.
Žádné komentáře:
Okomentovat