Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

sobota 13. února 2021

Další úbytek výrobců mléka ve Švýcarsku

Během roku 2020 ve Švýcarsku ukončilo výrobu mléka 652 závodů. Zůstalo 18.396 zemědělských závodů, které vyrábějí mléko. To je o 3,4 procenta méně než v roce 2019. Důvodem ukončení činnosti jsou nízké výkupní ceny mléka a hlavně nárůst výrobních nákladů. V roce 2010 bylo ve Švýcarsku 26.000 dvorů, které vyráběly mléko. Za 10 let ubylo 7.700 výrobců mléka. 

V roce 2020 bylo ve Švýcarsku vyrobeno 3,405.139 tun mléka. To je o 6.000 tun více než v roce 2019. Průměrně jeden závod za rok vyrobil 178.936 kg mléka, což je o 3,6 procent víc než v roce 2019. Zvýšila se výroba sýrů, v roce 2020 bylo dosaženo historického maxima. Vyrobeno bylo 203.791 tun sýrů. To je o 8.766 tun více než v roce 2019. Nejoblíbenějším sýrem je Gruyère AOP (vyrobeno 30.578 tun), následuje Mozzarella (24.116 tun), Emmental AOP (17.218 tun)a speciální švýcarský Raclette (16.843 tun).

Nejvíc mléka vyrábí skupina 17.741 producentů (60,3%) s průměrnou produkcí do 300.000 kg mléka na závod za rok (Celkem 1,986.238 tun). Více než 300.000 kg mléka na závod za rok vyrábí 2.655 (39,7%) producentů (celkem 1,305.468 tun mléka).

Zřejmě v důsledku koronové pandemie se ve Švýcarsku zvýšila spotřeba mléka. Prodej mléka se zvýšil o 4,3%, jogurtů o 4,7%, mléčných nápojů o 5,6%. Spotřeba sýrů klesla o 3,3%.

Žádné komentáře:

Okomentovat