Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

sobota 18. června 2016

Chovatelé krav bijí na poplach

Už dva roky trvale klesají výkupní ceny mléka. Dávno nepokryjí výrobní náklady. Každý nadojený litr nyní pro zemědělce znamená ztrátu okolo dvou korun a podle Hany Šťastné, ředitelky Regionální agrární komory Jihočeského kraje, současná situace přímo ohrožuje chov téměř 46 000 dojnic.

„Objem produkce v Evropské unii po zrušení mléčných kvót neustále roste," vysvětluje Hana Šťastná důvody přetlaku mléka na trhu a pádu výkupních cen. Ředitelka jihočeské agrární komory dodává, že vliv na situaci má i dlouhodobé embargo na vývoz mléčných výrobků do Ruska. Zahraniční producenti, podpořeni doma nejrůznějšími dotacemi, hledají náhradní trh také
v České republice. I prostřednictvím některých obchodních řetězců. A čeští zemědělci krok za krokem ztrácejí své pozice.

„Pokud vláda bude kličkovat a vyhýbat se řešení, tak ty konce budou složitý. Opouštíme živočišnou výrobu a otevíráme trh Evropské unii," říká k situaci, která se netýká jen mléka, Zdeněk Houška z Mlékařského družstva Jih. „Nedokážeme udržet svoji kvalitní produkci a sem dovážíme výrobky méně kvalitní," dodává Zdeněk Houška a připojuje, že pád výkupních cen mléka se navíc v obchodech skoro nepozná.

Ohledně podpory od státu jsou ale někteří zemědělci skeptičtí. „Stále se o něčem jedná, ale je to strašně těžkopádný," upozorňuje Jan Šťovíček z Pelejovic na Českobudějovicku.
V roce 2014 dostávali v České republice zemědělci za litr mléka zhruba 9,80 koruny. Pak nastal trvalý pokles výkupních cen a ty nyní se drží těsně nad šesti korunami za litr a někde už hranici šesti korun prolomily.

Zemědělci nyní prodělávají na litru kolem dvou korun. „Mám obavy z toho, že pokud nebude vidina zlepšení, tak chovatelé budou hledat cesty, jak ztráty eliminovat," říká Zdeněk Houška, člen vedení Mlékařského družstva Jih, které má hlavně v jihozápadních Čechách přes dvě stě členů. V Zemědělském družstvu Skalka, které Zdeněk Houška vede, znamená současná cena mléka při 170 dojnicích ztrátu přibližně 400 000 korun měsíčně. Jednou z možností, jak ztrátu snížit, je podle Zdeňka Houšky do budoucna omezení chovů.

Pokud by k tomu ale zemědělci sáhli, může to mít vážné důsledky na související výrobu – třeba produkci krmného obilí nebo i na vracení organických složek do půdy ve formě hnoje. Právě dostatek organických složek v půdě přitom podle Zdeňka Houšky zajišťuje, že pole nejsou utužená, dokáží lépe přijímat vodu a snáze odolávají třeba i přívalovým dešťům…

Podle Zdeňka Houšky by teď měl říci stát, jakou úroveň živočišné výroby vlastně chce od zemědělců. A pokud chce zachovat současnou produkci, měl by jí pomoci. „Pokud problém jen potlačíme před sebou jako dosud, tak je to ztracený," říká Zdeněk Houška a připojuje, že pomoc nemusí být jen ve formě dotací. Bylo by možné třeba upravit daň, která se platí za zemědělskou půdu. Podle Hany Šťastné, ředitelky Regionální agrární komory, by pomohla i systematická kontrola potravin z dovozu z hlediska kvality a také kontrola dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Zemědělství přitom netrápí jen aktuální pokles cen mléka a důsledky, které z toho hrozí. Začínají se rýsovat i personální problémy. „Mladí lidé se do zemědělství neženou, obor není zaplacený," říká Jan Šťovíček, soukromý zemědělec z Pelejovic, a připojuje, že v živočišné výrobě pracují často důchodci nebo lidé před důchodem a není za ně náhrada. To jen zvyšuje obavy chovatelů o budoucnost oboru.  Zdroj: Českobudějovický deník



Žádné komentáře:

Okomentovat