Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

středa 5. května 2021

Biozemědělci dobývají rakouský trh

 Zatímco hlavním cílem jihočeských zemědělců je získat co největší plochy pozemků, a tím bezpracné přímé platby, naproti tomu za jižní hranicí vidí sedláci světlou budoucnost v ekologickém zemědělství na malých plochách a v prodeji čerstvých potravin. V příhraničním okrese Gmünd už dnes pochází polovina zde vyrobených potravin od zemědělců hospodařících ekologicky.


Vyloučení chemikálií je v bio-zemědělství  samozřejmostí, jeho provozovatelé se nyní soustřeďují na obchod s produkcí svých kvalitních výrobků, zisk z prodeje nehodlají přenechat chamtivým nadnárodním řetězcům ani překupníkům z farmářských trhů. K úspěšnému provozování vlastních obchodů potřebují, aby o nich věděli spotřebitelé. Získat stálého zákazníka není jednoduché, trvá to někdy mnoho let, spíš desetiletí.

Bio-zemědělství je úplně něco jiného než farmářský trh. Kontrola kvality bio-potravin je u bio-zemědělců stále přísnější. Zvlášť v programu "Zdravé Rakousko," který bio-zemědělcům pomáhá, jsou potraviny kontrolovány velmi podrobně. Pokud jsou kontroloři spokojeni, obdrží sedlák pečeť  „Gutes vom Bauernhof,“ což je reklama, která u zákazníků zabírá.

Volné ustájení masného skotu na pastvině je už v bio-zemědělství povinností, důležité je sedlákovo řeznické proškolení a praxe, schopnost odhadnout, který kus masa zákazníkovi nejvíc chutná. Bio-kuřata, vejce a brambory jsou v prodejně bio-zemědělce. V současnosti není možné přehlédnou výhody internetového obchodu, v němž zákazník může zboží objednané u svého bio-zemědělce vyzvednout na určitém místě. Rakouští bio-zemědělci pro své Onlineshopy plánují zřízení vlastní přepravní služby.  

Žádné komentáře:

Okomentovat