Zatímco hlavním cílem jihočeských zemědělců je získat co největší plochy pozemků, a tím bezpracné přímé platby, naproti tomu za jižní hranicí vidí sedláci světlou budoucnost v ekologickém zemědělství na malých plochách a v prodeji čerstvých potravin. V příhraničním okrese Gmünd už dnes pochází polovina zde vyrobených potravin od zemědělců hospodařících ekologicky.
Bio-zemědělství je úplně něco jiného než farmářský trh. Kontrola kvality bio-potravin je u bio-zemědělců stále přísnější. Zvlášť v programu "Zdravé Rakousko," který bio-zemědělcům pomáhá, jsou potraviny kontrolovány velmi podrobně. Pokud jsou kontroloři spokojeni, obdrží sedlák pečeť „Gutes vom Bauernhof,“ což je reklama, která u zákazníků zabírá.
Volné ustájení masného skotu na pastvině je už v bio-zemědělství povinností, důležité je sedlákovo řeznické proškolení a praxe, schopnost odhadnout, který kus masa zákazníkovi nejvíc chutná. Bio-kuřata, vejce a brambory jsou v prodejně bio-zemědělce. V současnosti není možné přehlédnou výhody internetového obchodu, v němž zákazník může zboží objednané u svého bio-zemědělce vyzvednout na určitém místě. Rakouští bio-zemědělci pro své Onlineshopy plánují zřízení vlastní přepravní služby.
Žádné komentáře:
Okomentovat