Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

sobota 3. května 2025

K americkému "Kentucky derby" patří dobré americké jídlo

 Derby koláč, hnědé brambory, benediktínské sendviče, bourbonové kuličky a mátové julepy jsou oblíbená jídla k snídani, která se protahuje až skoro do poledne. Tradičním jídlem, které dostihy doprovází je "burgoo," což jest jakási směs českého guláše s německým Eintopfem, čínským kung-paem a zředěnou pastou pro některá zvířata. Prostě americká tradice. Toto jídlo je oblíbené v některých oblastech na jihu USA, přičemž se traduje, že pochází z Kentucky.

Výhodou burgoo je, že na něj není žídný jednotný recept, ani se nikdy nepodaří uvařit dvě podobná jídla. Jídlo pro obyčejné lidi, z toho, co se podařilo na farmě sehnat. Tímto způsobem se vaří stále: zvěřina, králík, veverka, krůta, holub, vačice se dají do hrnce s mrkví, cibulí, kukuřicí a okurkou. Přidá se worcesterská omáčka a ostatní kořenía zaleje se kukuřičným vývarem.

Název burgoo jídlo dostalo podle koně Burgoo Kind, vítěze derby v roce 1932. Původ jídla není přesně znám. Pravděpodobně se burgoo začal vařit na trzích s koňmi a dalšími hospodářskými zvířaty, které byly v Kentucky oblíbené po skončení občanské války. Na trhy, jejich součástí byly dostihy, tehdy přijížděli davy lidí včetně dobrodruhů a sázkařů, a popíjení kukuřičné pálenky muselo doplnit nějaké vydatné jídlo. Přijížděli také osvobození otroci, kteří burggo vařili a prodávali.

Tradice vaření burgoo je nejsilnější na západě Kentucky, což bývala oblast proslulá chovem koní. Popularitu si burgoo zachovává na dostihovém závodišti Keeneland v Lexingtonu. Na závodišti se od roku 1936, kdy byla zprovozněna nová dostihová dráha, každoročně vaří 160 galonů (606 litrů) burgoo. Kuchaři začínají vařit už ve 4 hodiny ráno. 

Jeden z receptů:

1,5-2 kg pečeně, nakrájené na kousky velikosti dušeného masa

1,5-2 kg vepřové plece nebo stehna, nakrájené na kousky velikosti dušeného masa

1-1,5 kg kuřecích čtvrtí stehen

1 litr kuřecího vývaru

2-3 litry vody (vodu lze nahradit kuřecím vývarem)

1 šálek sušených fazolí Great Northern namočených alespoň hodinu

2 velké brambory odrůdy Russet, oloupané a nakrájené na kostičky

1 šálek nakrájené cibule

1 šálek nakrájené mrkve

1/2 hrnku nakrájeného celeru

1 šálek nakrájené tuřínové řepy

1 šálek nakrájených zelených fazolí (čerstvých nebo konzervovaných)

1 šálek mraženého hrášku

1 šálek kukuřice (čerstvé nebo mražené)

1 konzerva (414 g) nakrájených rajčat

2 hrnky šťávy V8

1/2 hrnku omáčky A.1.

1/4 až 1/2 hrnku pálivé omáčky Red Hot, ochucené dle chuti

1/2 hrnku worcesterské omáčky

Sůl a pepř, ochucené dle chuti

Postup vaření

1. Kuřecí čtvrti zalijte kuřecím vývarem a duste do změknutí. Vývar si uschovejte; Oddělte maso od kostí.

2. Do velkého hrnce s tlustým dnem přidejte vepřové a hovězí maso. Zalijte vodou nebo vývarem. Vařte na mírném ohni hodinu nebo dokud maso nezměkne.

3. Přidejte namočené fazole a pokračujte v dušení další hodinu. Přidejte kuřecí maso a odložený kuřecí vývar.

4. Přidejte veškerou zeleninu.


Žádné komentáře:

Okomentovat