Derby koláč, hnědé brambory, benediktínské sendviče, bourbonové kuličky a mátové julepy jsou oblíbená jídla k snídani, která se protahuje až skoro do poledne. Tradičním jídlem, které dostihy doprovází je "burgoo," což jest jakási směs českého guláše s německým Eintopfem, čínským kung-paem a zředěnou pastou pro některá zvířata. Prostě americká tradice. Toto jídlo je oblíbené v některých oblastech na jihu USA, přičemž se traduje, že pochází z Kentucky.
Výhodou burgoo je, že na něj není žídný jednotný recept, ani se nikdy nepodaří uvařit dvě podobná jídla. Jídlo pro obyčejné lidi, z toho, co se podařilo na farmě sehnat. Tímto způsobem se vaří stále: zvěřina, králík, veverka, krůta, holub, vačice se dají do hrnce s mrkví, cibulí, kukuřicí a okurkou. Přidá se worcesterská omáčka a ostatní kořenía zaleje se kukuřičným vývarem.Název burgoo jídlo dostalo podle koně Burgoo Kind, vítěze derby v roce 1932. Původ jídla není přesně znám. Pravděpodobně se burgoo začal vařit na trzích s koňmi a dalšími hospodářskými zvířaty, které byly v Kentucky oblíbené po skončení občanské války. Na trhy, jejich součástí byly dostihy, tehdy přijížděli davy lidí včetně dobrodruhů a sázkařů, a popíjení kukuřičné pálenky muselo doplnit nějaké vydatné jídlo. Přijížděli také osvobození otroci, kteří burggo vařili a prodávali.
Tradice vaření burgoo je nejsilnější na západě Kentucky, což bývala oblast proslulá chovem koní. Popularitu si burgoo zachovává na dostihovém závodišti Keeneland v Lexingtonu. Na závodišti se od roku 1936, kdy byla zprovozněna nová dostihová dráha, každoročně vaří 160 galonů (606 litrů) burgoo. Kuchaři začínají vařit už ve 4 hodiny ráno.
Jeden z receptů:
1,5-2 kg pečeně, nakrájené na kousky velikosti dušeného masa
1,5-2 kg vepřové plece nebo stehna, nakrájené na kousky velikosti dušeného masa
1-1,5 kg kuřecích čtvrtí stehen
1 litr kuřecího vývaru
2-3 litry vody (vodu lze nahradit kuřecím vývarem)
1 šálek sušených fazolí Great Northern namočených alespoň hodinu
2 velké brambory odrůdy Russet, oloupané a nakrájené na kostičky
1 šálek nakrájené cibule
1 šálek nakrájené mrkve
1/2 hrnku nakrájeného celeru
1 šálek nakrájené tuřínové řepy
1 šálek nakrájených zelených fazolí (čerstvých nebo konzervovaných)
1 šálek mraženého hrášku
1 šálek kukuřice (čerstvé nebo mražené)
1 konzerva (414 g) nakrájených rajčat
2 hrnky šťávy V8
1/2 hrnku omáčky A.1.
1/4 až 1/2 hrnku pálivé omáčky Red Hot, ochucené dle chuti
1/2 hrnku worcesterské omáčky
Sůl a pepř, ochucené dle chuti
Postup vaření
1. Kuřecí čtvrti zalijte kuřecím vývarem a duste do změknutí. Vývar si uschovejte; Oddělte maso od kostí.
2. Do velkého hrnce s tlustým dnem přidejte vepřové a hovězí maso. Zalijte vodou nebo vývarem. Vařte na mírném ohni hodinu nebo dokud maso nezměkne.
3. Přidejte namočené fazole a pokračujte v dušení další hodinu. Přidejte kuřecí maso a odložený kuřecí vývar.
4. Přidejte veškerou zeleninu.

Žádné komentáře:
Okomentovat