Home

Antonín Švehla: Když má sedlák, mají všichni.

Beno Berghammer (Big Ben): Sedlák nevyhodí nic, co by se mu mohlo hodit.

středa 7. srpna 2013

Za socializmu v létě hospody praskaly ve švech.

Leckdo se z letošního horkého léta raduje, ale provozovatelé hospod a restaurací to rozhodně nejsou. Vyprahlí lidé na točené pivo do hospod zkrátka nechodí a platí to i v tradičních metropolích zlatavého moku.

"Život se změnil neuvěřitelně," řekne leckterý starší konzument piva, "před takovými 30 až 40 léty by při vedrech, jako jsou letos, většina hospod byla 5 dní v týdnu na suchu."  V 70. létech minulého století vymlouvali se hospodští (oficiálně vedoucí provozoven), že pivovary nestačí pivo stáčet a rozvážet. Pravdou je, že tenkrát se pivo nevyrábělo zrychleně jako v současnost a nepasterizovalo se, mělo trvanlivost jen několik dní, takže kvalita čerstvého piva byla vyšší, hlavně u známých pivovarů. I chuť byla různá, podle pivovaru, žádné rychlokvašené europivo bez pěny a jednotné chuti. Hlavní příčinou nedostatku piva v hospodách asi bylo to, že cena 10° točeného piva v hospodě IV. cenové skupiny (což bylo 90% vesnických hospod) byla stejná jako piva lahvového, tj. 1,70 Kčs.  Ve městě i na vesnici každý si raději zašel na čerstvě naražené točené, i ti, kteří v jiném období do hospody nevkročili. Večer po příjezdu pivovarského auta v hospodách nebylo k hnutí. I když hospody, hlavně vesnické, zápolily s nedostatkem piva, letní období jim zpravidla splnilo plán tržeb za celý rok.


Současné léto v hospodách vypadá úplně jinak. Do hospod chodí už jen stálí zákazníci a štamgasti, kteří mají svou míru, ostatních hostů spíš ubylo. Více hostů bývá mezi sedmou a devátou, nejslabší návštěvy jsou o víkendech. Piva se víc než v jiných obdobích roku nevytočí, tvrdý alkohol v pařácích nejde na odbyt skoro vůbec. O něco vyšší je odbyt nealkoholických nápojů. Velkou roli hraje cena, lahvové se dá v supermarketu koupit za čtvrtinu ceny točeného.

Drtivá většina hospod letos přes prázdniny nijak neupravila svou otevírací dobu a navíc pro hosty otevřela předzahrádky nebo venkovní sezení. Spousta hostinců dokonce nabízí i možnosti rezervace pro nejrůznější oslavy a soukromé akce, kdy jsou i ochotni se otevírací dobou přizpůsobit svým hostům. Přesto se už všichni provozovatelé těší na podzim. Právě v tomto ročním období, a pak také na jaře, se jim nejvíc daří. (M.V.)

Žádné komentáře:

Okomentovat